17 Nisan 2012 Salı
Babür Şah Bahçesi
Afganistan'ın başkenti Kabil'de çöl görünümündeki şehirde bir vaha olan Babür Şah Bahçesi: bir Türk devleti olan Babür Devletinin kurucusunun mezarının yeraldığı bir yer. Fakat meyve ağaçları, çiçekler ve yeşillikler ile Kabil halkı için nefes alınacak cennetten bir köşe. işte size birkaç fotoğraf...
bir sap kırmızı karanfil
Bir Sap Kırmızı Karanfil'e, 'Onların, yani Müdafaa-i Hukuk'un gönlümüzde yücelttiğimiz anıtına bir sap kırımızı karanfil bırakıp, nöbeti devralıyorum' diye başlayan Atilla İlhan, 96-97 yılları arasında kaleme aldığı yazılarında sekiz yıllık eğitimden Misak-ı Milli'ye kadar Türkiye'nin dünü ve bugünüyle ilgili pek çok konuyu ele alıyor.
Kitapta yer alan konu başlıkları;
Kemalizm'le Sosyalizmin Bileşkesi
Üç Misak-ı Milli
Nerede Yanlış Yaptık?
'Katılım' Lafta Kalırsa...
Avrasya Gerçeği
'Globaliter' Devlet
Boynuna Sarıldığımız Yılanlar
Kitapta yer alan konu başlıkları;
Kemalizm'le Sosyalizmin Bileşkesi
Üç Misak-ı Milli
Nerede Yanlış Yaptık?
'Katılım' Lafta Kalırsa...
Avrasya Gerçeği
'Globaliter' Devlet
Boynuna Sarıldığımız Yılanlar
Beş Şehir
İlk başta gezi kitabı olarak okumaya başladığım Beş Şehir, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, hayatının tesadüfleri olan Ankara, Erzurum, Konya, Bursa, İstanbul şehirlerini anlattığı deneme türü eseridir.
Bir gezi kitabından yahût bir seyahatnâmeden çok farklıdır; çünkü sâde târihî bilgi, kuru gezi rehberi, bir şehir coğrafyasından farklı olarak his, sanat, estetik, kültür ve bilgi birikimi içerisinde yoğurulmuş bir yapıttır. Bu yönüyle Türk edebiyatının aşılamayanlarındandır.
Tanpınar, eserinin konusunu "Beş Şehir'in asıl konusu hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyaktır. İlk bakışta birbiriyle çatışır görünen bu iki duyguyu sevgi kelimesinde birleştirebiliriz. Bu sevginin kendisine çerçeve olarak seçtiği şehirler, benim hayatımın tesadüfleridir." olarak ifâde etmiştir.
Beş Şehir eski ile yeninin dâimi bir çatışmasıdır aslında. Sürekli bir hesaplaşma, bir karşılaştırma söz konusudur eserde. Tanpınar, geçmişe güncelin penceresinden bakarak bir inşa eyleminde bulunmuştur.
Beş Şehir'in ilk şekli önce Ülkü mecmuasında dizi yazı olarak yayımlanır. Bu yazıların neşrinden sonra Tanpınar bu illere Konya'yı da ilâve ederek denemelerini kitaplaştırır.
8 Nisan 2012 Pazar
Atilla Karaosmanoğlu
"Türkiye'de iki defa, istenmeyen ve kendisine üniversitelerde iş verilmeyen bir insan durumuna düştüm. Fakat aynı Türkiye, hiçbir iltimas olmadan bana 28 yaşında Devlet Planlama Teşkilatı kanun tasarısının hazırlanmasında büyük bir rol oynama imkanı vermiş, 1971'de de başbakan yardımcılığına getirmişti. Bu iki tecrübe bana Türkiye'de yapısal değişimin ne kadar güç olduğunu öğretmişti..." Adam Smith'ın Milletlerin Zenginliği adlı eserini okuyup iktisatçı olmaya karar veren, bunun hemen ardından Devlet Planlama Teşkilatı'nın oluşumunda görev alan, Türkiye'nin en karışık günlerinde başbakan yardımcılığına getirilen, Dünya Bankası'ndaki üst düzey görevleri nedeniyle "doğu dünyası"nda pek çok değişikliğin mimarı olan Attila Karaosmanoğlu'nun anılarında, yakın tarilimize ışık tutan bir çok ayrıntı bulacaksınız...
6 Nisan 2012 Cuma
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)